Kontakt

Nitra

+421 915 576 981

Nové Zámky

+421 915 841 605

Vráble

+421 915 841 811

O nás

Viac ako 25-ročná prax v cestovnom ruchu a 20 rokov viac...

Na stiahnutie

Sv. Ján Pavol II. - 100. výročie narodenia

Destinácia: Poľsko
Kód zájazdu: 1119152
Cena od: N/A
Príplatky od: N/A
Poznávacie zájazdy
Jednodňové zájazdy

Výber termínu

Je nám ľúto, ale tento zájazd bol už vypredaný a neobsahuje žiadne termíny. Vyberte si prosím iný zájazd.

Popis zájazdu

PROGRAM:
Odchod zo Žiliny o 5,30 hod., možnosť nástupu smer Kysuce. Príchod do mariánskej svätyne, najznámejšieho a najväčšieho pútnického miesta v Poľsku, po Lurdoch a Fatime 3. najväčšieho pútnického miesta Európy – Czestochowej, prehliadka. Toto výnimočné miesto navštívi ročne viac ako päť miliónov pútnikov. Dejiny mesta sú úzko spojené s kláštorom na Jasnej Gore, ktorý nechal v 14. st. vybudovať knieža Wladislav Opolczyk. Ten neskôr kláštoru venoval aj zázračný obraz Matky Božej. Predstavuje  Pannu Máriu s Ježiškom v náručí. Mária je čelne obrátená k veriacim a na tvári má jazvu, ktorú jej podľa legendy spôsobili husiti, keď rabovali kláštor. Chceli odviezť aj obraz, ale ten tak oťažel, že sa kone s vozom nemohli pohnúť, tak do neho aspoň zaťali mečom. Odhaľujú ho iba v určitom dennom čase a pri rôznych náboženských slávnostiach.  Pôvod, ako aj presný dátum vzniku obrazu nie je známy. Podľa legendy patrí medzi 70 ikon, ktoré namaľoval evanjelista svätý Lukáš. K legendárnemu obrazu Panny Márie Čenstochovskej, tzv. Čiernej Madony prichádzajú veriaci zveriť svoje prosby i túžby v úprimnej modlitbe. Kláštorný komplex bratov paulínov je najväčší a najprestížnejší z čenstochovských pamiatok. Pozornosť si zaslúži aj bohato zdobená bazilika sv. Kríža a Narodenia Panny Márie, kostol sv. Barbory, vodný prameň sv. Barbory, krížová cesta a vzácna klenotnica.                

Pokračovanie do mestečka Wadowice – dvadsaťtisícového  mestečka, rodiska najväčšieho Poliaka, pápeža Jána  Pavla II. História siaha do 13. st. kedy patrilo významnému rodu Piastovcov. Jeho dejiny boli v priebehu  storočí veľmi pohnuté, najťažšie chvíle prežívali obyvatelia počas II. sv. vojny, kedy bolo súčasťou nacistickej  tretej ríše. Do súčasnosti sa zachovalo viac  objektov spätých so životom  slávneho rodáka. Najvyhľadávanejším je rodný dom, kde sa v rodine dôstojníka poľskej  armády Karola Wojtylu narodil 18.5.1920 druhý syn Karol Józef. Pokrstený bol v susediacej Bazilike, ktorá sa stala jeho druhým domovom a tu pôsobil aj ako miništrant. Zachovaná je aj budova  gymnázia. Na jeho pamiatku tu bola v r. 2006 umiestnená socha, pri ktorej vyviera prameň. Veriaci mu pripisujú liečivé účinky.

Po prehliadke mestečka odchod na Slovensko.  


Ján Pavol II. sa zapísal do pamäti veriacich aj širokej verejnosti na celom svete. Patril medzi najobľúbenejších pápežov v histórii a na čele rímskokatolíckej cirkvi stál neuveriteľných 26 rokov. Bol prvým slovanským pápežom a po smrti vyhlásený za svätého.


Skupina nad 40 osôb – ďalšie 2 osoby zdarma, skupinová zľava

V cene je:
doprava autobusom, prehliadky so sprievodcom CK

Možný príplatok:
cestovné poistenie