Španielsko: Madrid a Toledo

Destinácia: Španielsko
Kód zájazdu: 1288483
Cena od: 808 €
Príplatky od: 0 €
Poznávacie zájazdy

Výber termínu

16.05.2024 4 dni Last Minute 930 € +0 € odlet: Viedeň letecká
18.10.2024 4 dni First Minute 808 € +0 € odlet: Viedeň letecká

Popis zájazdu

1.deň
Odlet do Madridu. Po prílete do Madridu stretnutie so slovenským sprievodcom, nasleduje transfer do hotela a podvečerná prechádzka a zoznámenie sa s Madridom. Hlavné mesto Španielska je mestom, v ktorom je možné na vlastnej koži zažiť súzvuk histórie aj moderny, ktoré má čo ponúknuť každému... či už je to milovník kultúry, umenia, histórie, prírody, športu, módy, dobrého jedla... alebo sa, jednoducho, chcete len skvelo zabaviť. „Srdce Madridu“ alebo „starý Madrid“ = Puerta Del Sol => srdce Španielska (z historického hľadiska je to najdôležitejšie námestie mesta; zároveň 0 bod => odtiaľ sa rátajú km všetkých ciest a diaľníc v Španielsku) s Oso Madrileno (symbol Madridu); neďaleko je najstaršie námestie Plaza Mayor, bývalé trhovisko, ktoré naplno potvrdzuje životný štýl Madridčanov „žiť vonku“; vedľa sa nachádza známa tržnica Mercado San Miguel. Oddýchnutí a posilnení sa vyberieme na námestie Plaza Espana, ktoré je poctou najslávnejšiemu španielskemu spisovateľovi všetkých čias, Miquelovi de Cervantes. Neobídeme ani  egyptský chrám Templo de Debod, ktorý mestu kedysi darovala  egyptská vláda, aby tak zabránila zatopeniu chrámu po postavení Asuánskej priehrady. Odtiaľ naše kroky povedú ku Palacio Real (Kráľovský palác) a Katedrále de la Almudena; prejdeme okolo Teatro Real; odtiaľ na Sol. Po prehliadke návrat do hotela a voľný program.


2.deň
Po raňajkách sa stretnete so slovenským sprievodcom na recepcii hotela. Vydáte sa spolu opäť do ulíc Madridu. „Dnešný“ Madrid. Býčia aréna Las Ventas na Plaza de Toros je najväčšia v Španielsku a druhá najväčšia na svete (jedno z najvýznamnejších dejísk koridy s takmer storočnou históriou); jedna z hlavných madridských atrakcií je aj železničná stanica Atocha (prvá a najstaršia  vlaková stanica v Španielsku), a to najmä kvôli tomu, že medzi cementom a oceľou sa zrazu ocitnete v nádhernej botanickej záhrade (od r. 1992); vystúpime na námestí Plaza Callao (tzv. „brána do sveta kultúry“) a smerom od metra napravo sa vydáme ulicou Gran Via na Circulo de Bellas Arte, aby sme si posedeli v príjemnom prostredí s nádhernou vyhliadkou na Madrid; odtiaľ je už len kúsok námestie Plaza Cibeles, tzv. „športové námestie“ s nádhernou historickou fontánou Cibeles z 18. storočia, ktoré je dôležité najmä pre fanúšikov Realu Madrid  (oslavujú sa tam víťazstva tímu; za rovnakým účelom pre fanúšikov Atlética slúži Neptúnova fontána (Fuente de Neptuno), nachádzajúca sa v blízkosti múzea Prado); Puerta de Alcala, jedna z piatich (pôvodných) vstupných brán do mesta; Parque Retiro (“pľúca Madridu“, aj tak sa hovorí najznámejšiemu madridskému parku, plnému záhrad,  fontán, sôch a historických budov, z ktorých mnohé sú kultúrnymi stánkami súčasného moderného umenia). Po ukončení programu nasleduje návrat do hotela a voľný program.          

3.deň
Po raňajkách sa stretnete so slovenským sprievodcom na recepcii hotela. Vydáte sa spolu spoznať krásy Toleda. Neopísateľná symbióza kresťanskej, moslimskej a židovskej kultúry (nachádza sa asi 80 km od Madridu). O Tolede sa často hovorí ako o najcharakteristickejšej ukážke španielskej kultúry. Od 4. st. je Toledo miestom konania cirkevných koncilov Hispánie. V 5.- 8. storočí a potom zasa od 11. storočia sídlo arcibiskupa a hlavné mesto Kastílska (do r. 1561).  Do 16. storočia sídelné mesto španielskych kráľov a hlavné mesto Španielska; po ich presídlení do Madridu (Filipom II. v roku 1561), nastal úpadok mesta. Staré mesto je na zozname kultúrneho dedičstva UNESCO. Čo odporúčam? Katedrálu Panny Márie z 13. st.; najpôsobivejšia stavba španielskej gotiky; dve dobre zachované stredoveké synagógy, ktoré po vyhnaní Židov slúžili ako kostoly; renesančnú pevnosť Alcazár). V 16. st. v Tolede žil a pracoval maliar gréckeho pôvodu El Greco. Po ukončení programu nasleduje návrat do hotela a voľný program.        


4.deň
Po raňajkách sa stretnete so slovenským sprievodcom a podľa času odletu si prispôsobíme náš program. Madrid je tretím najľudnatejším mestom Európskej Únie (po Londýne a Berlíne; má viac ako 3 milióny obyvateľov) a zároveň aj jedným zo 17-tich autonómnych krajov Španielska, ktoré môžeme svojou autonómiou prirovnať k federálnym štátom (v madridskej aglomerácii žije viac ako 6 miliónov ľudí). Patrí k najnavštevovanejším mestám Európy (ročne ho navštívi až 6 miliónov turistov), a hoci Madrid ťažko porovnať s Parížom či Rímom, aj keď... aj tu sú kostoly, chrámy, múzeá a budovy, ktoré majú historickú hodnotu... „monumentalita“ a jedinečnosť Madridu je v niečom úplne inom... v ŽIVOTE; v chuti ŽIŤ; v radosti a pohode, ktorá odolávala frankistickej diktatúre a nezložila ju ani finančná kríza v r. 2008. 
Madrid osloví nielen obyčajného turistu, ale aj náročného klienta. Madrid je mesto parkov a zelene, múzeí, futbalu, flamenca, tapas, jamón, churros a iných lahôdok. Užite si ho po každej stránke.    Určite treba zájsť do niektorého z tapas-barov na známej ulici Cava Bajo v časti La Latina (na 300 m je 50 tapas-barov; pastva pre oči a žalúdok). Po programe nasleduje transfer na letisko a odlet do Viedne.