Zámok Nové Hrady - Český Versailles a Litomyšl, perla Čiech

Destinácia: Česká republika
Kód zájazdu: 1303541
Cena od: 179 €
Príplatky od: 0 €
Poznávacie zájazdy

Výber termínu

13.07.2024 2 dni First Minute 179 € +0 € autobusová

Popis zájazdu

Popis a program zájazdu:
Navštívte pompézny zámok Nové Hrady, ktorý sa prezýva „Český Versailles“, prejdite sa po pestrých záhradách, vyskúšajte si na zámku klobúk v jedinečnej galérii klobúkov a nevynechajte ani návštevu múzea unikátnych historických motocyklov a bábok.
Okrem toho spoznáte perlu Čiech, mesto Litomyšl s dlhočizným historickým námestím a farebnými domčekmi, navštívite jedinečne zdobený zámok so starým divadlom, vychutnáte si výhľad na mesto z terasy kostola, neobídete ani rodný dom Bedřicha Smetanu a nakoniec sa vrátite do detstva v múzeu hračiek,... 

Program :
1.deň :
odchod zo Slovenska v ranných hodinách. Navštívite prekrásny zámok, ktorý má  vďaka svojej jedinečnosti prezývku „Český Versailles“, nakoľko bol postavený v štýle francúzskych letných sídiel.
Zámok sa pýši bohatou reliéfnou štukovou a kamennou sochárskou výzdobou. Už pri vstupe do areálu vás privíta okázalá vstupná brána, upravená francúzska záhrada a anglický park ako stvorený na príjemné prechádzky.
Nechýba ani zelený labyrint z tují, ktorý neslúži len na pobavenie návštevníkov, ale symbolizuje ľudské putovanie životom, nekonečné hľadanie správneho smeru.
K zámku patrí aj malá zámocká farma.
Najesť sa budete môcť v zámockej reštaurácii, posedieť si v kaviarni s galériou a v prípade záujmu si pozrieť aj unikátne múzeum historických motocyklov.
Určite nevynechajte ani veľmi zaujímavé múzeum klobúkov, ktorých tu nájdete viac než sto kusov rôznych materiálov, farieb a tvarov.
Dozviete sa veľa zaujímavého o histórii nosenia klobúkov, o materiáloch a výrobných technológiách. Po krásnom a pohodovom dni strávenom v zámku a záhradách si môžete pozriežť aj múzeum bábok, kde sa ocitnete vo svete rozprávkových bytostí v spoločnosti vodníkov, škriatkov a ježibáb.
V podvečerných hodinách odchod na ubytovanie. Nocľah.


2.deň : 
po raňajkách si prehliadnete pôvabné mesto Litomyšl, ktoré patrí medzi najkrajšie v Čechách a verte nám, že budete skutočne prekvapení.
Srdcom mesta je Smetanovo námestie s historickými farebnými domami, ktoré je dlhé skoro 500 metrov.
Ako prvé navštívite zámocký areál, ktorý je zapísaný na zoznam UNESCO. Uvidíte unikátne zdobený sgrafitový zámok, ktorý je zdobený s viac než 8 tisíc „psaníčkami“ s originálnymi motívmi.
Patrí k najkrajším renesančným stavbám v strednej Európe. Sprievodkyňa vás prevedie súkromnými a reprezentačnými miestnosťami. Na zámku objavíte aj zachovalé šľachtické zámocké divadlo z 18. storočia.
Dozviete sa, že divadelné predstavenia rozhodne neboli určené len pre šľachtickú spoločnosť, ale boli navštevované aj litomyšlskými mešťanmi, zámockými úradníkmi, ale aj obyčajnými ľuďmi, ktorí pracovali na zámku. Pre každé predstavenie bol vypracovaný prísny zasadací poriadok podľa spoločenskej dôležitosti.
Po návšteve zámku sa môžete prejsť zámockými a kláštornými záhradami. Neskutočný výhľad na mesto zažijete z vyhliadkovej terasy chrámu Nalezení sv. Kříže, ktorý je skutočnou raritou. Vynechať rodný byt Bedřicha Smetanu by bolo v Litomyšli nemysliteľné, keďže Bedřich Litomyšl preslávil. Hudobný skladateľ Bedřich Smetana sa narodil otcovi ako 11-te dieťa na prízemí bývalého zámockého pivovaru.
Svoje nadanie Bedřich prejavil už v detstve, keď v 6. rokoch prvýkrát koncertoval. V jeho rodnom byte nájdete aj originálny pracovný stôl s jeho rukopismi. Pre všetkých, ktorí sa radi vrátia do detstva, odporúčame navštíviť múzeum domčekov, bábik a hračiek. Nájdete tu bábiky aj z roku 1850 až po súčasnosť.
A aby sme nezabudli, s Litomyšlom sa spája aj Božena Němcová, ktorá má na dome č. 27 umiestnenú pamätnú dosku a taktiež na hoteli Zlatá Hvězda. Obe sa spájajú s jej pobytmi v Litomyšli. Pri prvom pobyte prežívala Božena Němcová jedno z najkľudnejších období života a pri druhom pobyte bola na okraji svojich síl. Viete o tom, že Litomyšl má dokonca svoj vlastný orloj ? Litomyšl je mesto, ktoré vás prekvapí a určite sa nebudete čudovať, prečo je často označovaný ako „lázne ducha“. Mesto dýcha históriou, romantikou a noblesou. V podvečerných hodinách odchod na Slovensko.

Zmena programu vyhradená. Pokyny k zájazdu obdrží e-mailom každý objednávateľ zájazdu najmenej 7 dní pred odchodom na zájazd.

Cena zájazdu zahŕňa:
autobusovú dopravu
služby overeného sprievodcu CK
1 x ubytovanie v 3* hoteli
1 x raňajky
poistenie insolventnosti CK

V cene nie je zahrnuté:
obojsmerná miestenka 7 € /osoba ( môžete si prednostne vybrať presné miesto na sedenie v autobuse). Miestenky sa dodatočne zajednať nedajú. Prosíme v prípade záujmu si ich zaškrtnúť v objednávkovom formulári a do poznámky uviesť, kde by ste mali záujem sedieť ( napr. na strane šoféra, na strane sprievodcu, ktorý rad...).
príplatok za jednolôžkovú izbu 45 € / osoba / noc
nástupné miesta a príplatky :
Nitra 9 € (garantovaný zvoz),
Sereď 9 € (garantovaný zvoz),
Trnava 9 € (garantovaný zvoz),
Bratislava – bez príplatku.
Všetky nástupné miesta budú realizované.
cestovné poistenie A2 EXCLUSIVE - 4,50 € / deň
vstupné do zámockého areálu - 50 Kč
vstupné do zámku Nové Hrady - 100 Kč / dopelá osoba, 70 Kč / deti, študenti, seniori, ZŤP
galéria klobúkov - 50 Kč  / dospelá osoba, 30 Kč / deti, študenti, seniori, ZŤP
múzeum motocyklov - 80 Kč / dospelá osoba, 50 Kč / deti, študenti, seniori, ZŤP
vstupné múzeum bábok - 60 Kč / dospelá osoba, 40 KČ / deti a seniori 
Cestovná kancelária nezodpovedá za presné ceny vstupov, lístkov..., nakoľko sa ceny počas roka menia a CK ich nedokáže ovplyvniť.