Sibír v zime - najexotickejšie kmene

Pretekár prechádza okolo pamätníka Severného Polárneho Kruhu. foto: Ľuboš FELLNER – BUBO Práve v tejto oblasti našej zeme žije najviac sobov na svete. Sob je tu svätý. 
foto: Ľuboš FELLNER Sobie stádo čaká na svojho vodcu. foto: František TAJCNÁR – klient BUBO Vorkuta je bližšie k severnému pólu než k Moskve. Mesto gulagov leží v Arktíde, v ruskej tundre na v Táto žena kmeňa Nenetsov (Samojedov) sa volá Ninka a dlhou palicou riadi svoje soby. foto: Ľuboš FEL /uploads/Cover photo/L1001814.jpg Objaviť niečo výnimočné je ťažké. Toto je cesta na miesta, kde ešte nebol nikto. Skutočne unikátne d Najsovietskejšie mesto sveta - podľa denníka Guardian. O tom, že ide o najzápadnejšie mesto Európy v Privítanie dievčatami z kmeňa Komi. Sme tu delegácia, keďže naša cesta je vybavená cez samotnú vládu Otvorenie festivalu, tance ľudových súborov, prednesy súdruhov. Sme tu jediní turisti. Raz za rok prichádzajú nomádi na sobí festival. Putujú dlho, aby sem prišli a aby sa stretli s inými Kvalitné oblečenie je základom. No ak dodržíte pokyny BUBO, ktoré Vám zašleme dva mesiace pred Vašou Každoročne putujú vyše 1000 km a už nikto nevie či to nomádi vedú soby, alebo soby nomádov. foto: Ľu Urobíte si fotografiu s týmto nomádom z kmeňa Nenets? Alebo sa necháte povoziť na sánkach? Alebo si Je to ako Bachov Brandenburgský koncert č. 3. Z piano do fortissimo. Pokojná atmosféra a vonku mínus Hlavné preteky na ulici Lenina sú vcelku rýchle. Na každom jednom zájazde sa festival koná na inom m Ľudia z BUBO sú jedinými turistami. Okrem nás ani jeden Vozenei sa na sánkach ťahaných sobmi v centre Vorkuty. Je táto fotografia z dnešného sveta? foto: Ľu Ako to, že o tomto sobom festivale nevedia iní? Je ohromný problém zrealizovať túto cestu, dostať pe Vorkuta a náš hotel, kde spal aj bývalý prezident Ruska Jelcin - na našom poschodí. Medzi nami na na Ochutnáme najlepšie destiláty oblasti, niečo čo sa vyrába iba TU v štáte Komi. Tá fľaška vpravo má v Bubáčka Zuzka so ženami z kmeňa Komi. Kto je krajší?
foto: Ľuboš FELLNER – BUBO Milé policajtky na triede Lenina. Áno uvidíme aj sochu Lenina. Ľudia sú tu neuveriteľne milí. Toto j Fárali ste už v bani? Do tejto štôlne vojdeme. foto: Ľuboš FELLNER – BUBO Odchádzame najsevernejšou železnicou sveta, ktorá spája Európu s Áziou.
foto: Ľuboš FELLNER – BUBO Túto trasu známu ako 501 dal postaviť ešte Stalin. Mierime z Vorkuty do Labytnangi.
foto: Ľuboš FELL V našom vlaku, na ktorý máme dlho vopred rezervované miesta máme v cene aj čisté prestieradlá a tak Naši susedia vo vedľajšom kupé. Kmeň Samojedov. Máme aj postele a prádlo v cene ako aj teplú vodu na Rýchlo sa zbratáme. Vo vlaku sa aj z našej skupiny vytvorí super partia. Prechádzame cez hory Polárn Hra na drumbľu, tlieskanie, spev, tanec. foto: Ľuboš FELLNER – BUBO Roman pri jednom z našich Trekolov. Hummer je ako angličák. 6x6 je ďalším ohromným uloveným zážitkom A sme na mieste. Tu dnes v stane zo sobích koží prespíme. Budeme žiť, jesť s domácimi a presunieme s Čum (stan) kde sme mali našu kuchyňu. Pred ním sa sušia čerstvé sobie kožušiny. Vo vnútri je piecka Čum Nenetsov a chlapec, ktorého mama obliekla aby išiel von. V samotnom čume je plus 20 a BUBO dozri Portrét chlapca z kmeňa Nenetsov. Kapuca aj rukavice sú súčasťou kabáta. Čižmy sú taktiež zo sobej k Tieto detičky sú zlaté ako malí psíci Samojedi a malé biele sobíky. Každý si tu nájde svoj portrét, Ľuboš (opálený) s jednoročným nenetským chlapcom, ktorého mama predáva zmrznutého soba a sobie kože Poďte dnu, pozýva chlapec. Odchýlime koženú Nevesta vo vnútri jedného z čumov. Je v červenom kroji kmeňa Komi. Ona môže vstúpiť iba do ľavej pol V našom čume zabezpečíme kúrenie a aj kompletnú kempovú výstroj vrátane arktických spacích vakov. Je Nevesta sa vybrala nabrať nám vodu na čajík. Otočí kohútikom? Ako tu prebiehajú tie najjednoduchšie Nevesta rozbíja sekerou hrubý ľad v zamrznutej riečke. Toto nie je predsa možné... Ale je! Vitajte n Čerstvá ryba? Takto sa pripravuje vskutku excelentné jedlo nomádov. Stroganina. Nazvali sme ju Povozili sme sa na soboch, skútroch a teraz je čas ísť. Čakajú náš ďalšie dobrodružstvá.
foto: Ľuboš Prišli sa rozlúčiť obaja chlapci z nášho čumu. My sme spali vľavo, oni s matkou vpravo. Je úžasné, ž Náš dymiaci čum, naše Trekoly (6x6) a zapadajúce polárne slnko. foto: Ľuboš FELLNER – BUBO Polárnymi horami smerujeme k mohutnej rieke Ob. Nikde nikto, ani jedno auto, ani jeden človek. Sever BUBO Trekoly v rade pred zamrznutým Obom. Ob má šírku 2 km a my sme ho prešli po zamrznutom povrchu. Obdorsk sa dnes nazýva Salekhard a je to vyše 400 rokov staré mesto so silnou kultúrou, ktorú cítite Kozácka pevnosť na najlepšom mieste s výhľadom do nekonečna. Salekhard je luxusom s vysvietenou pešo Pravoslávny kostol v ktorom je teplo. Postavil nemecký architekt. Za sovietov tu bol sklad zeleniny, Nádherné pravoslávne ikony. Zapálime sviečku na šťastné návraty všetkých cestovateľov. Máme na to pr Ďalší pohľad na zimný Salekhard. Doteraz ste o tomto meste nepočuli. Ďaleko od zvyšku sveta je pre s Jediné mesto sveta, ktoré leží priamo na polárnom kruhu. Prejdeme túto magickú čiaru otočení dozadu Jamal Iri nosí deťom na Jamale darčeky. Nám doniesol kožený certifikát o prekročení polárneho kruhu. Aj my sme sa zastavili s Jamal Iri v detskom domove a doniesli deťom predčasne drobné darčeky. Máme V centre Salekhardu si dávame medvedie mäso a Žena z kmeňa rybárov Chantov. Opäť niečo iné, opäť sme sa dozvedeli o trochu viac. foto: Ľuboš FELLN Liuba je najzachovalejším mamutom na svete. 1 ročné bábätko má 42 000 rokov. Nájdete ho v múzeum v S Reštaurácia Panorama je najluxusnejšou v meste. BUBO tu má rozlúčkovú večeru. Výhľad na celý Salekha BUBO sibírsky stôl. Na jednej strane väčšie dobrodružstvo, na druhej strane väčší luxus. Aj na Sibír Múzeum starých sovietskych lietadiel pred kvalitným letiskom v Salekharde. Odlietame zo Sibíri domov Akým darčekom dáte prednosť? Výrobkom zo sobej kože, alebo klasika vodka a kaviár? foto: Ľuboš FELLN Ľuboš v teplom domorodom oblečení v našom tábore. Skúsite aj Vy? foto: František TAJCNÁR
Destinácia: Rusko
Kód zájazdu: 1333568
Cena od: 9 999 €
Príplatky od: 468 €
Doprava: letecká
Termín: 01.02.2035 8/7 dní/nocí
Obchodník: 35824859
Kód termínu: 83905808

« Späť na výber termínu a popis zájazdu
Poznávacie zájazdy
Expedícia
Vorkuta Typ ubytovania:
Rusko, Republika Komi, Vorkuta Strava:
Letisko:    
Pre zobrazenie komplexného cenníka vyberte zodpovedajúci typ ubytovania.
Cena celkom: N/A

Obsiahnuté údaje sú výlučne informatívne.