Krajiny

Zobraziť všetky »

Kontakt

Nitra

+421 915 576 981

Nové Zámky

+421 915 841 605

Vráble

+421 915 841 811

O nás

Viac ako 25-ročná prax v cestovnom ruchu a 20 rokov viac...

Na stiahnutie

Island, Nórsko - najkrajšia Európa

Hallgrímova katedrála, symbol mesta Reykjavík.
foto: Zuzana HÁBEKOVÁ – BUBO /uploads/covery_2019/island_naj_europa.jpg Výhľad na farebné domčeky hlavného mesta z veže katedrály.
foto: archív BUBO Sun Voyager - jeden zo symbolov Reykjavíku.
foto: archív BUBO Kontinentálna trhlina v Národnom parku ?ingvellir. Tu vznikol v roku 930 islandský parlament. foto?: Rettír je úžasný zážitok. Islanďania na stovkách koní zháňajú z pastvín voľne pasúce sa tisícky ovie Na Islande žije 3x toľko oviec čo obyvateľov. Pasú sa voľne a najčastejšie sa zdržiavajú v trojiciac Neskutočná chuť islandského jahňacieho.
foto: archív BUBO Verili by ste, že pivo bolo na Islande až do 1.3.1989 zakázané? foto?: Robert TARABA — BUBO https:// Uvidíme niečo takéto na vlastné oči? Najznámejší gejzír Islandu Strokkur.
foto: Ľuboš FELLNER – BUBO Pohľad na zlatý vodopád Gullfoss. foto?: Zuzana HÁBEKOVÁ — BUBO https://bubo.sk/zo-zlateho-trojuholn Prejdeme sa poza úžasný Seljalandsfoss.
foto: Robert TARABA – BUBO Majestátny Skogafoss padá z výšky 60 metrov.
foto: Robert TARABA – BUBO Uvidíme puffinov hniezdiacich na čadičových bralách?
foto: archív BUBO Podmanivá Reynisfjara. Vulkanický piesok a divoký Atlantik.
foto: Zuzana HÁBEKOVÁ – BUBO Pri ľadovcovom splaze Sólheimajökull.
foto: Martin ŠIMKO – BUBO Ulovíte s nami adrenalínový zážitok? Zajazdite si po ľadovci na skútroch! foto?: Robert TARABA — BUB Neslávne známa Eyjafjallajökull. foto?: Robert TARABA — BUBO Mierime kam iní nie. Len my a mesačná krajina. foto?: Zuzana HÁBEKOVÁ — BUBO Vulkanické jazero Frostastadavatn. foto: Zuzana Hábeková – BUBO Dvojhodinovú túru Dúhovými horami zvládne takmer každý. Výhľady na okolie a samotný terén vás uchvát Lávové polia a farebné hory.
foto: Robert TARABA – BUBO Prekrásne Landmannalaugar.
foto: Robert TARABA – BUBO Plavba za veľrybami v cene zájazdu.
foto: archív BUBO Uvidíme vorvaňa? Alebo vráskavca minke? foto: archív BUBO Kúpanie v Modrej lagúne v cene. foto?: Robert TARABA — BUBO Dokonalý oddych v štýle obyvateľov Islandu. foto?: Robert TARABA — BUBO Vitajte v Oslo!
foto: archív BUBO V múzeu vikingských lodí.
foto: Zuzana HÁBEKOVÁ – BUBO Úžasný Vigelandparken, súborné dielo najznámejšieho nórskeho sochára Gustava Vigelanda.
foto: Zuzana Aker Brygge je plné výborných reštaurácií.
foto: Zuzana HÁBEKOVÁ – BUBO Prístav v časti Aker Brygge.
foto: Zuzana HÁBEKOVÁ – BUBO Najkrajšia moderná opera v Európe?
foto: Zuzana HÁBEKOVÁ – BUBO Smerujeme na západ. Most Kyllingbrua ponad divokú rieku Rauma.
foto: Zuzana HÁBEKOVÁ – BUBO Z vyhliadky nad Troliou cestou. Ste pripravení na jej serpentíny?
foto: Zuzana HÁBEKOVÁ – BUBO Moderné turistické centrum nad Troliou cestou. Nórska architektúra v súlade s prírodou.
foto: Ľuboš Odporúčame aj plavbu po najkrajšom nórskom fjorde Geiranger.
foto: Robert TARABA – BUBO Pod vodopádom Sedem sestier,
foto: Zuzana HÁBEKOVÁ – BUBO Toto je Nórsko.
foto: Mirka ZELIZŇÁKOVÁ – BUBO Vyberáme zážitkové hotely. Historický horský hotel Stalheim.
foto: Jozef ZELIZŇÁK – BUBO Pláže severu, aké by ste tu nečakali.
foto: archív BUBO Okúpete sa? Voda v Atlantiku máva okolo 13 stupňov.
foto: Robert TARABA – BUBO Drevené Najnórskejšie mesto Bergen. Bude vám aj najsympatickejšie?
foto: archív BUBO Morské plody od výmyslu sveta.
foto: Zuzana HÁBEKOVÁ – BUBO V najzachovalejšom hanzovom komplexe v Európe - Bryggen.
foto: Zuzana HÁBEKOVÁ – BUBO Pitoreskný Bryggen. foto: Robert TARABA – BUBO
Destinácia: Viac destinácií
Kód zájazdu: 1333916
Cena od: 4 160 €
Príplatky od: 780 €
Poznávacie zájazdy

Výber termínu

15.06.2024 13 dní First Minute 4 160 € +780 € odlet: Viedeň letecká
29.06.2024 13 dní First Minute 4 460 € +780 € odlet: Viedeň letecká
06.07.2024 13 dní First Minute 4 460 € +780 € odlet: Viedeň letecká
13.07.2024 13 dní First Minute 4 460 € +780 € odlet: Viedeň letecká
20.07.2024 13 dní First Minute 4 460 € +780 € odlet: Viedeň letecká
27.07.2024 13 dní First Minute 4 460 € +780 € odlet: Viedeň letecká
03.08.2024 13 dní First Minute 4 460 € +780 € odlet: Viedeň letecká
10.08.2024 13 dní First Minute 4 460 € +780 € odlet: Viedeň letecká
17.08.2024 13 dní First Minute 4 460 € +780 € odlet: Viedeň letecká
24.08.2024 13 dní First Minute 4 460 € +780 € odlet: Viedeň letecká
31.08.2024 13 dní First Minute 4 460 € +780 € odlet: Viedeň letecká
07.09.2024 13 dní First Minute 4 460 € +780 € odlet: Viedeň letecká

Popis zájazdu

Poďte s nami na fascinujúci koniec Európy. To najlepšie z dvoch výnimočných krajín s prepracovaným programom. Dúhové hory Landmannalaugar v cene! Okrem toho najkrajšie fjordy, sopky, vodopády, šíry Atlantik. Preplavíme sa k veľrybám, budeme obdivovať modernú architektúru Oslo aj drevené domčeky Bergenu. Nekonečne dlhé dni pod vedením vyštudovaných škandinavistov.

1. deň:
Transfer na letisko a odlet na Island. Pristávame na letisku Keflavik, ktoré počas druhej svetovej vojny vybudovali americké vojská. Posledný lacný alkohol v letiskovom duty free. Transfer z letiska mesačnou krajinou do centra mesta. Ubytovanie v jednom z najpokojnejších hlavných miest Európy. Alebo je piatok a REYKJAVÍK žije? Inak, kto je Jon Gnarr?

2. deň:
Zlatý islandský trojuholník. Známy zlatý vodopád GULLFOSS, aktívny gejzír STROKKUR a slávny GEYSIR, ktorý dal meno všetkým gejzírom. THINGVELLIR a kontinentálna trhlina ALMANNAGIA, kde sa Európa a Amerika od seba neúprosne vzďaľujú. Miesto najstaršieho fungujúceho parlamentu na svete. Ako mohla pred tisíc rokmi existovať krajina, kde namiesto kráľa a šľachty vládol ľud? REYKJAVÍK: prehliadka hlavného mesta ostrova. Panoráme mesta dominuje Hallgrimov kostol, ktorý nemôžeme obísť. Budeme si rozprávať o tradíciách kultúry žijúcej na konci sveta, o najstaršom parlamente na svete, založenom v roku 930, o krajine, ktorej prezident verí na elfov a kde sa cestná sieť prispôsobuje prianiam trollov. O krajine, kde sa v roku 2009 tretina obyvateľstva chcela vysťahovať z krajiny. Ako vnímajú svoju krajinu teraz? A inak, vedeli ste, že na Islande sa pestuje najviac banánov v Európe? Kupujú si ich Grónčania.

3. deň:
Veľké rozšírenie programu bez zvýšenia ceny! Čakajú nás slávne LANDMANNALAUGAR. Terénnym vozidlom smerujeme do vnútrozemia údolím ?jórsárdalur so zástavkou pri vodopáde HJALPARFOSS. Rieka Fossa sa tu krásne štiepi na bazaltových stĺpoch a padá do hĺbky 20 metrov. Kaňony, údolia, nespevnené prechody riek, polia čiernej lávy a na obzore majestátna sopka HEKLA, ktorú stredovekí Islanďania považovali za bránu do pekla. Jazero FROSTASTADAVATN obklopené farebnými horami a krátermi. Rímsa krátera LJOTIPOLLUR a jazero v kráteri, v ktorom žijú pstruhy. Okolo nás zrejme najpestrejšie a najfarebnejšie scenérie Islandu. Čas na túru (Laugahraun alebo Blahnukur) v očarujúcom prostredí. Pohodlnejší sa zatiaľ okúpu v prírodných horúcich prameňoch. Návrat do Reykjavíku večer s láskou k Islandu v srdci. (Tento výlet sa v termínoch od októbra do júna nekoná z dôvodu neprejazdných ciest a je nahradený iným výletom).

4. deň:
Celodenný výlet na južné pobrežie Islandu. Dva fantastické vodopády SELJALANDSFOSS a SKOGAFOSS. Magická čierna pláž a výhľad na známy skalný útvar DYRHOLAEY s množstvom hniezdiacich vtákov. Prídeme až do dedinky VÍK, ktorá pri ktoromkoľvek výbuchu sopky Katla môže zaniknúť pod masou vody z ľadovca. Prečo tu ľudia žijú? Fascinujúce čadičové skaly na najjužnejších miestach Islandu. Aký je najbližší kontinent smerom na juh? Žeby Antarktída? Sopka EYJAFJALLAJOKULL preslávila Island na celom svete. My ju pri dobrom počasí aj uvidíme. Návrat do Reykjavíku. Pre záujemcov návšteva v jednej z top reštaurácií mesta. Najmä milovníci rýb a jahňaciny si prídu na svoje, no ochutnať môžete aj veľrybu, či koňa. Reykjavík je malý, no kvalitou reštaurácií patrí medzi európsku špičku. Ochutnáte. Pochopíte.

5. deň:
Dnešný deň si môžete spestriť nákupmi, návštevou zaujímavých múzeí a budete mať čas na rozličné aktivity. Verte nám, v Reykjavíku je ich požehnane a nudiť sa určite nebudete. Pre záujemcov máme pripravený fakultatívne výlety:
1. za pozorovaním veľrýb. Naším cieľom budú veľryby, delfíny belasé a sviňuchy žijúce v blízkosti Reykjavíku. Keďže sa jedná o morské safari, nikdy neviete čo uvidíte a čo nie.
2. jazda na islandských koňoch vulkanickou krajinou. Jazdecká túra sopečnou krajinou, ktorá je obklopená horami. Ozajstný zážitok a to nie len pre milovníkov koní. Islandské kone sú známe svojou húževnatosťou, čistokrvnosťou a špeciálnou chôdzou, takzvaným töltom.
3. výlet do útrob sopky. Vďaka špeciálnej spúšťacej plošine máte možnosť nazrieť do jej útrob a otvoriť tak dvere do nového sveta.
4. Cenovo (35 eur) aj organizačne veľmi prístupný je virtuálny prelet nad Islandom, ktorý odporúčame všetkými desiatimi. Virtuálny let nad Islandom v celkom novom a veľmi modernom 3D kine priamo v Reykjavíku vyráža dych. Program trvá 30 minút a dĺžka samotného letu je asi 11 minút. Ide o unikátny zážitok, ktorý vám odporúčame všetkými desiatimi. Na miesto konania virtuálneho letu je to z centra mesta približne 20 minút chôdze.
Ak máte záujem o niektorý z našich fakultatívnych výletov, stačí si ho dopredu objednať v doplnkových službách zájazdu.
V prístave Reykjavíku vám odporúčame dať si  obed v jednej z príjemných reštaurácií, kde si pochutíte na čerstvých rybách a daroch mora. Jedli ste už polievku z homárov? Bude vám zaručene chutiť. Poobede sa okolo sídla islandského prezidenta Bessastadir presunieme k najnavštevovanejšej atrakcií Islandu. Modrá lagúna a nezabudnuteľné kúpanie sa v termálnej vode bohatej na minerály. Jedinečný zážitok, ktorý bude úžasným záverom vášho zájazdu na Islande. Návrat do Reykjavíku a posledná islandská noc.

6. deň:
Odlet do Nórska. Čaká nás krajina fjordov, fascinujúcej prírody a nezabudnuteľnej severskej architektúry. Začíname hlavným mestom OSLO. Ubytovanie v absolútnom centre mesta. Ulica Karla Johana – hlavná ulica Nórska, pomenovaná podľa francúzskeho maršala z napoleonských čias a zároveň švédskeho korunného princa. Vysvetlíme Vám prečo.

7. deň:
Kráľovský palác, ktorý mestu dominuje a mohutná červená radnica nad prístavom. Moderná časť prístavu Aker Brygge s krásnymi stavbami od Renza Piana a stredoveká pevnosť Akershus. Pre záujemcov Národná galéria s obrazmi najznámejšieho nórskeho maliara Edvarda Muncha. Výhľad na mesto zo strechy prekrásnej modernej opery, kam sa mladí Nóri prichádzajú zasnúbiť. Novučká štvrť Bjorvika a architektúra Barcode. Cítite tu peniaze? Famózny Vigelandov park. Pre záujemcov večera v michelinovskej reštaurácii v centre mesta, respektíve zábava v nočných kluboch jedného z najdrahších miest našej planéty.

8. deň:
Opúšťame Oslo a na najbližších niekoľko dní sa vydávame na cestu nórskou prírodou. Popri najväčšom jazere Mjosa navštívime dejiská olympijských hier. Hamar a jeho slávna rýchlokorčuliarska hala, Lillehammer a jedinečný výhľad zo skokanských mostíkov, kde si povieme všetko o najkrajšej zimnej olympiáde v histórii. Viete, kam sa podela olympijská dedina? Prechádzame na sever cez známu dolinu GUDBRANDSDALEN, ktorá je ospievaná v množstve nórskych piesní a podľa ktorej dostal názov typický sladkastý kozí syr. Dolina Romsdalen s najvyššími lezeckými stenami v Európe, ktoré budú padať kolmo na nás. Začínate vnímať Nórsko také, aké je.

9. deň:
Je toto najkrajší deň, aký sa dá v európskej prírode zažiť? Nóri to tvrdia. Úžasná Cesta trollov, ktorej ostré zákruty Vám vyrazia dych, a na jej vrchole zažijete jeden z najúchvatnejších výhľadov, aké sa vám v Nórsku naskytnú. Smerujeme k prekrásnemu nórskemu fjordu GEIRANGER (UNESCO). National Geographic ho zaradil medzi najzachovalejšie prírodné pamiatky UNESCO na svete. Vedel prečo. Raj pre milovníkov prírody, hudba Edvarda Griega a rozprávky o trolloch. Nezabudnuteľná vyhliadková plavba po fjorde (fakultatívne). Posledný výhľad nad Geirangerom a kreslo kráľovnej Sonje. Spánok v horskom hoteli ďaleko od všetkého, ktorý zaradíte medzi svoje top cestovateľské zážitky. Tu sa zastavil čas.

10. deň:
Najslávnejší ľadovec Nórska Briksdalsbreen sa každým dňom zmenšuje. Vy ho ešte uvidíte. Ľahká dvojhodinová prechádzka krásnou nórskou prírodou. Pokračujeme na západ, do mestečka MALOY. Návšteva jedného najzápadnejších cípov Nórska, atmosféra konca sveta, nórske ticho. Maják, v ktorom straší. Krásna biela pláž s vodou od trinásť stupňov, kde sme sa minulý rok niekoľkokrát kúpali. Atlantický oceán a Vy.

11. deň:
Popri Nordfjorde (106 km) smerujeme späť do srdca nórskych fjordov. Po ceste však ešte navštívime ľadovcový jazyk Boyabreen a výborné ľadovcové múzeum v jeho bezprostrednej blízkosti (fakultatívny vstup). Trajektom cez najdlhší nórsky fjord Sognefjord (205 km) k nádhernému drevenému kostolíku v Kaupangeri. Uvidíme aj drevené a čipkované mestečko Laerdalsoyri a zažijeme najdlhší cestný tunel na svete (24 kilometrov). Stojíte uprostred tunela a nad hlavou máte kilometer skaly. Príchod do mestečka FLAM v srdci krajiny fjordov. Priestor pre výlet najkrajšou nórskou železnicou do mestečka Myrdal, z úrovne mora na náhornú plošinu 1000 m.n.m.

12. deň:
Nachádzame sa pri druhom UNESCO fjorde Naroyfjord, ktorý dostal pomenovanie po severskom bohovi, vládcovi mora. Až 1 400 metrov vysoké skaly nad hladinou a 500 metrov pod hladinou. Pre záujemcov dvojhodinová plavba. Majestátny fjord, na ktorý určite nezabudnete. Okolo tretieho najdlhšieho fjordu planéty HARDANGER (179 km) smerujeme do najnórskejšieho mesta na svete. Vitajte v BERGENE: prechádzka mestom učupeným medzi siedmimi kopcami.

13. deň:
Štvrť drevených domčekov Bryggen (UNESCO) ako svedectvo nemeckej histórie Bergenu a monopolu hanzovných obchodníkov. Najzachovalejšia stredoveká pevnosť v Nórsku. Na rybom trhu možno ochutnáte výbornú rybiu polievku. Kúpite si domov losiu, či sobiu salámu? Vláčik nás strmým kopcom vyvezie na prekrásnu vyhliadku, odkiaľ budete mať mesto ako na dlani. Odlet domov.